
Ankring (forankring) og oddstipping
Ankring (forankring) og oddsspill
Vi på Oddspodden prøver å legge ut litt artikler om psykologi, fordi det påvirker oss når vi spiller på odds og tipper. Denne gangen handler det om ankring (også omtalt som forankring), en tendens hjernen har som virkelig kan påvirke oddsspillene dine.
Den menneskelige hjernen er langt fra perfekt når den behandler informasjon. Psykologer har funnet ut at folk behandler den første informasjonen de mottar om et bestemt emne som mer verdifull og pålitelig enn senere informasjon, selv om den første informasjonen kan være feil eller misvisende.
Dette kalles ankereffekten (anchoring bias), og den påvirker alle i mange forskjellige situasjoner – inkludert prosessen med å velge og plassere oddsspill.
Eksempler på ankring
Noen restauranter putter noen veldig dyre matretter først på menyen. Du får inntrykket av at dette er en svært eksklusiv restaurant, og når det kommer noen rimeligere matretter lenger ned på menyen oppleves disse som "billigere" enn de er.
(dette trickset brukes også i en rekke andre bransjer)
I forhandlinger, enten det er om lønn, kjøp/salg eller verdisetting, vil ofte det første utspillet prege utfallet. Studier tyder på at det gir en fordel å komme med det første tilbudet, siden ankereffekten gir startbeløpet ekstra vekt og påvirker alle påfølgende mottilbud.
I en studie fikk halvparten av deltakerne fem sekunder på seg til å estimere svaret på 8×7×6×5×4×3×2×1. Den andre halvparten fikk samme tid til å estimere svaret på 1×2×3×4×5×6×7×8. Løsningen er selvsagt lik (40.320), men gruppa som fikk de høyeste tallene først tippet i snitt 2.250, mens de som fikk de lave tallene tippet i snitt 512. Dette ble forklart med at man gjorde sitt estimat basert på de første tallene i rekka.
I en annen studie fikk to grupper studenter "anker"-informasjon som åpenbart var feil. Én gruppe ble spurt om Mahatma Gandhi døde før eller etter fylte 9 år, mens den andre ble spurt om han døde før eller etter fylte 140 år. Begge grupper stusset jo over informasjonen de fikk (9 år eller 140 år), men begge ble likevel påvirket av den. De som fikk oppgitt tallet 9 anslå at Gandhi døde som 50-åring, de som fikk 140 anslo at han døde som 67-åring. Ankereffekten preget beslutningene.
Ankring og odds i praksis
Oddseksperten Joseph Buchdahl har et godt eksempel på ankring i en av sine bøker, og dette er noe som skjer igjen og igjen. Å vedde på odds er som en forhandling med bookmakeren – og som oftest er det bookmakeren som gjør det første trekket. Oddsen som bookmakeren setter for en hendelse påvirker hvordan spillere vurderer den, fordi bare et fåtall av oddsspillere vurderer sannsynlighet selv.
For eksempel: La oss si at en tenniskamp mellom Timmy Tennis og Simon Serve i Wimbledon-finalen har to mulige utfall. Vi antar at de to spillerne er helt jevngode, og hver av dem har 50 % sjanse for å vinne.
Den sanne oddsen for begge spillerne burde da være 2,00. Likevel setter bookmakerne oddsen til 2,45 på Timmy Tennis og 1,69 på Simon Serve.
Siden vi vet at den sanne oddsen er 2,00, ser vi at 2,45 på Timmy Tennis er en enorm verdi, mens 1,69 på Simon Serve er en katastrofe. Likevel vil mange oddstippere, på grunn av ankereffekten, tro at Timmy har en betydelig lavere vinnersjanse enn Simon.
Kvalitetssjekk oppfatningene dine
Mange hobbytippere over en viss alder setter fortsatt pengene sine på lag et lag som Manchester United, til alt for dårlig odds. Ett kjapt blikk på tabellen hadde vist at den informasjonen de har forankret om Manchester United som et topplag - den er feil.
En del fotballinteresserte nordmenn som har levd en stund har hørt Arne Scheie si at "2-0 er en farlig ledelse" utallige ganger. Slikt fester seg. Men nei, 2-0 er ikke en spesielt farlig ledelse (og i hvert fall ikke hvis du bruker noen av Oddspoddens partnere, som betaler ut gevinsten om laget ditt leder med 2-0!).
Ankeret dras opp
"Du får aldri en ny sjanse til å gjøre et førsteinntrykk", heter det i ordtaket, som har blitt tilskrevet både poeten Oscar Wilde og skuespilleren Will Rogers. Velkommen til ankereffekten!
Hjernen liker å sortere og kategorisere informasjon raskt, og det første inntrykket sitter fast – selv om det kan være feil.
I oddstipping kan du unngå dette ved å bruke statistikker og faktabasert data, lese oddstips og være kritisk til "etablerte sannheter".